Jeugdwerking


Leeftijd

Vanaf 6 jaar

Verantwoordelijke jeugdwerking

Jan Vandersteene
Bissegemsestraat 123
8501 Bissegem
056/352751
jan@ryugi.be

Specifieke aanpak


Op een jeugdtraining gaat het er natuurlijk heel anders aan toe dan op een training voor de volwassenen. Om te beginnen zijn er al twee trainers en twee jeugdassistenten aanwezig.
De beste manier om als ouder een idee te krijgen hoe ons jeugdteam les geeft en omgaat met de jongeren is gewoon eens langs komen.
Neem jouw kleine ju-jitsuka in spé mee en zie hoe de kinderen zich inspannen en plezier hebben.
Willen zij op dat ogenblik toch meedoen (want het werkt inderdaad aanstekelijk als je andere kinderen bezig ziet) dan hebben ze enkel een lange trainingsbroek en t-shirt nodig.

Wat krijg je te zien ?


Een speelse opwarming, gebaseerd op lenigheid, evenwicht, kracht en behendigheid. Daarna komen basistechnnieken ju-jitsu aan bod. Deze bestaan onder andere uit bevrijdingen, ontwijkingen, wat te doen bij haargrepen, hoe reageren op duwen en schoppen,...enz. Voor sommige technieken wordt er opgesplitst in verschillende groepen, soms volgens leeftijd, soms volgens ervaring.

Alle jongeren werken telkens per twee. Hierdoor :

wordt het contact met hun partner bevorderd
durven ze fysiek contact maken met verschillende medeleerlingen
krijgen ze verantwoordelijkheidszin en oog voor elkaars veiligheid
leren ze elkaars evenwicht verstoren én herstellen
leren ze hoe ze iemand anders kunnen helpen bij het aanleren van oefeningen : bvb het opbouwen van een goede valbehendigheid
verwerven ze ook een stuk discipline (vb de partner groeten voor en na iedere oefening)
krijg je een verbondenheid waardoor ze elkaar ook aanmoedigen en waarderen.


Examens voor de jeugd


Voor de jongeren bestaat een systeem van tussentijdse examens : de zogenaamde streepjes.
Een volwassene legt een bepaald programma af in één keer. Voor jongeren wordt dit programma opgesplitst in vier of vijf onderdelen.
Slaagt een ju-jitsuka in een onderdeel dan krijgt hij of zij een streepje bij. Meestal naait mama dit dan diezelfde dag nog op de gordel.
Op die manier zien ze toch een snellere vooruitgang en dat komt hun motivering ten goede.
Er worden aan onze jeugd geen klemmen geleerd. Dit aspect wordt hen bijgebracht zodra zij de overstap maken naar de volwassenen (vanaf 15 jaar).

Activiteiten


Ieder jaar worden activiteiten georganiseerd.
Het ju-jitsu jeugdsportkamp, georganiseerd door de federatie, is een vaste waarde. Net als de zomeruitstap met de club. Daarnaast krijgen ook onze jongeren regelmatig les van gasttrainers.