Waarom ju-jitsu ?

Ju-jitsu betekent "meegaande technieken" of " zachte kunst" en berust op het gebruik van eenvoudige technieken. Het is gebaseerd op de principes van harmonie.
Een eenvoudig voorbeeld : als een aanvaller trekt dan duwt de verdediger mee naar voren; duwt een aanvaller dan trekt de verdediger. Op deze manier is de verdediger meegaand en geeft hij eerder toe aan de kracht die tegen hem wordt gebruikt dan dat hij er zich tegen verzet.
Ju-jitsu kent een grote verscheidenheid aan technieken zodat het geschikt is voor groot en klein, vrouwen en mannen, jong en oud.
Verder zijn de technieken bruikbaar in meer situaties dat die van een vechtsport die alleen slagen en trappen toebrengt. Ze maken het ook mogelijk een persoon in bedwang te houden. Dat is ook de reden waarom het als basis dient voor de zelfverdediging van de politie- en beveiligingsdiensten.
Ju-jitsu wordt vlot aangeleerd en is snel toepasbaar zonder dat een grote fysieke behendigheid of kracht vereist wordt van de beoefenaar.

Beginner ? Te oud ?

Elke week starten nieuwe leden met ju-jitsu.
In tegenstelling tot wat velen denken ben je nooit “ te laat “ of “achter op anderen” . Het gaat hier immers niet om een lessenreeks maar om een training, een volwaardige sport. Verder hebben wij geen "begin" of "einde" van een sportseizoen : je kan dus gerust om het even wanneer instappen.

Ben ik te oud ?
Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Het enige antwoord dat wij kunnen geven is dat de leeftijd van nieuwe leden over de gehele lijn varieert tussen 6 en 50 jaar. Een uitzondering is een ju-jitsuka die begon op de leeftijd van 56 en nu reeds tot de zwarte gordels behoort. Zijn advies : doe alles op jouw eigen tempo, niet forceren, gewoon bijleren en genieten van de sport en de sfeer.

Lessenreeksen behoren niet tot het programma van Ryugi omdat verdedigingstechnieken voortdurend moeten getraind worden tot ze een basisrefleks zijn. De meeste lessenreeksen zijn duur en hebben geen blijvend, zelfs nauwelijks een onmiddellijk, resultaat.

Onze aanpak

Iedereen die pas start, kan rekenen op een uitstekend team. Je wordt door de leraars apart genomen voor extra hulp en uitleg over de technieken, en je kan verder altijd terecht bij de meer ervaren leden voor begeleiding tijdens de oefeningen. Ju-jitsu is geschikt voor iedereen. Er is echter wel een verschil in onze aanpak op de trainingen naargelang er les gegeven wordt aan jongeren of volwassenen.

We werken allen samen op de tatami : jonger en oud(er), beginneling of gevorderde. Naargelang het niveau van de leden op een bepaalde training wordt er voor sommige onderdelen gewerkt in verschillende groepen. Je wisselt vaak van trainingspartner waardoor je de ene keer met een andere beginner werkt en de volgende keer met een gevorderd lid.
Een belangrijk element in onze club is dat je dient te trainen volgens je eigen tempo. Iedereen was ooit een beginner en niemand is dit vergeten ! Naarmate je meer traint , merk je al vlug dat je conditie beter is en je je fitter voelt. Je leert vlug techieken aan en wordt stukken zelfzekerder.

Programma

Het officieel programma kan je vinden in het boek "ju-jitsu do" van F.M. Van Haesendonck, Standaard Uitgeverij Antwerpen.
F.M. Van Haesendonck is de grondlegger van het ju-jitsu in België en stond aan de wieg van veel andere vechtsporten in ons land. Het programma is weliswaar de stof die op een examen getoetst maar RYUGI Kortrijk beperkt zich er niet enkel toe. Het wordt aangevuld met judo, karate, Systema, aikido, streetfight en diverse real-life ju-jitsu combinaties uit andere stijlen.